top of page

GOT Karakterleri Terapide-1 Joffrey Baratheon

Bugün yakın zamanda izlediğim Game of Thrones dizisi için bir terapi odası hazırladım. Diziyi izlerken sıklıkla karakterleri bir terapide olsa nasıl olurdu diye düşünmekten çoğu zaman odaklanamazdım. Bende çareyi bu fikri yazıya dökmekte buldum ve ilk danışanım Joffrey Baratheon. Bu şekilde sırayla bazı karakterleri incelemeyi düşünüyorum. Ben yazarken oldukça keyif aldım umarım siz de okurken güzel vakit geçirirsiniz.




Joffrey Baratheon

Joffrey Baratheon, Game of Thrones'un erken sezonlarında önemli bir karakterdir. Hiç kuşkusuz en nefret edilen karakterlerin başında yer almaktadır. Benim de bu analizi yazma sebebim aslında Joffrey diyebiliriz. Karakterin patolojik eğilimleri bana sıklıkla izlerken acaba terapiye gitse hangi tanıyı alırdı veya neler olurdu diye düşünmeme sebep olmuştur.


Halk arasında Joffrey'in, Robert Baratheon ve Kraliçe Cersei Lannister'ın en büyük oğlu ve varisi olduğu iddia edilir. Her ikisi de Robert'ın "Deli Kral" Aerys II Targaryen'den zorla tahtı almasının ardından siyasi bir evlilik ittifakına girmiştir. Gerçekte biyolojik babası, annesinin kardeşi Jaime Lannister'dır .

 

Joffrey'nin karakter evrimi, annesi Cersei Lannister'in etkisi altında olmuştur. Babası olan Robert Baratheon'ın ölümünün ardından tahta geçer, ancak kişiliği ve liderlik yetenekleri çoğunlukla olumsuz yönde gelişir. Joffrey'nin sadizmi ve güç isteği, Westeros'un içinde bulunduğu karmaşık politik durumu daha da zorlaştırır. Joffrey'nin sergilediği davranışlar arasında sadizm, empati eksikliği, manipülasyon yetenekleri ve güç arzusu gibi özellikler bulunmaktadır. Bu tür özellikler, antisosyal kişilik bozukluğu, narsistik kişilik bozukluğu veya sadist kişilik özellikleri gibi durumlarla ilişkilendirilebilir. Ancak, tam bir teşhis koymak için klinik bir değerlendirme ve gerçek bir kişinin öyküsünün incelenmesi gereklidir.


Klinik Değerlendirme

İsim: Joffrey Baratheon

Danışanın Beyan Ettiği Geliş Sebebi: Sadistik eğilimler ve kontrolsüz öfke patlamaları

Psikososyal Geçmiş: Ailenin en büyük çocuğudur. Babası olarak bildiği kişi aslında öz babası değil. Kralın ani ölümünden sonra tahta çıkıyor. Küçüklükten beri annesinin yoğun ilgisi ile büyümüş. Her istediğini elde ettiği bir çocukluk yaşamış. Büyüdükçe hayvanlara eziyet etme, öldürme gibi davranışları ortaya çıkmıştır. Kendinden küçük 2 kardeşi ile Kral Topraklarında yaşamaktadırlar.

Tıbbi Geçmiş: Bilinen veya rapor edilen bir hastalığı bulunmamaktadır. Fakat kendisi bir ensest ilişki sonucu dünyaya gelmiştir bu sebeple detaylı bir fizyolojik muayene istenmiştir.

Zihinsel Durum Muayenesi: Psikoz ya da sanrı bulgusu yok.

İşlevlerin değerlendirilmesi: Dışa dönük ve düşmanca davranışları mevcut. Sosyal becerileri sınırlı öfke dolu bir kişi olarak görünüyor. İnsanlara zarar vermekten çekinmiyor ve bundan keyif alıyor. Manipülasyona açık.

Tanı: Antisosyal Kişilik Bozukluğu (ASPD), Narsistik Kişilik Bozukluğu, Sadist Kişilik Özellikleri üzerinde durulabilir.


Tanı Bağlamında Psikopatolojik İnceleme


Joffrey'nin diğer karakterlere karşı empati eksikliği göstermesi ve başkalarının acılarına karşı duyarsız olması, antisosyal kişilik bozukluğu ile ilişkilendirilebilecek özelliklerdir. Antisosyal kişilik bozukluğunda hastalar sosyal kurallara uymaz, bunları göz ardı ederler. Başkalarıyla ilişki ve bağlılık kurma konusunda zayıftırlar. Hayal kırıklığına karşı düşük bir toleransları vardır ve genellikle dürtüsel veya saldırgan davranırlar. Çok az suçluluk hissederler ya da hiç suçluluk duymazlar ve sosyal olarak öğrenemezler. Genellikle kendi davranışları için yüzeysel bir açıklama sağlarlar ve başkalarını haksız yere suçlamaya eğilimlidirler. Joffrey'nin otoriteyi eline aldıktan sonraki davranışları tüm bu belirtileri göstermektedir.


Sürekli olarak takdir ve hayranlık beklemesi, kendi yeteneklerini abartması, başkalarını küçümsemesi ve sürekli övgü beklemesi, narsistik kişilik bozukluğu özellikleri olarak değerlendirilebilir. Narsist insanların en sık kullandığı yöntem sizi yalnızlaştırmaktadır. Sizi güçsüzleştirir ve zamanla kendinizi ona mahkum hissedersiniz. Fazla özgüvenli, övgüyü seven, manipüle eden, sürekli haklı çıkan, hakkının yenmesini sevmeyen ama başkalarının hakkını yiyen insanlardır. Bu bağlamda sayılan narsistik özelliklerin bazılarının annesi Cersei'de de bulunduğunu söyleyebiliriz ve bakım veren annede bu özelliklerin gözlemlenmesi akla genetik yatkınlığı getirmektedir. Narsistliğin tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte, çevre, genetik ve nörobiyoloji ile ilintilidir. Çocuğun çevresinde yaşadığı deneyim, aile ile olan ilişkileri, devamlı övülmek ya da eleştirilmek, aile öyküsünde genetik olarak kişilik bozukluğunun bulunmasının narsistliğin ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir.


Ayrıca başkalarına acı verme ve onları kontrol etme arzusu, sadist kişilik özellikleriyle bağlantılı olabilir. Sadistik özellikler taşıyan biri günlük hayatta kusursuz bir köleye sahip olma eğilimindedir. Kölenin kendine ait istek, duygu ve hiçbir insiyatif alma durumunun olmaması yanında efendisi üzerinde de hiçbir hak ve talepte bulunmamalıdır. Sadistik kişi, partnerinin ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılar ve kendisinden başka kimsenin onun verdiklerini veremeyeceği temasını işler. Partner yeteri kadar bağımlı hale geldiğinde onu bırakmakla tehdit edebilir. Ayrıca birçok aşağılama yollarını da kullanabilir. Doğal olarak seçtiği partner uyumlu bir kişidir, terk edilmekten korkuyor olabilir ya da derinlerde bastırılmış kendi sadistik dürtülerinin çaresizliğindedir. Yukarıda sayılan belirtilerin bir zaman nişanlısı olan Sansa Stark'la birlikte ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Babasını gözünün önünde öldürmesi, cesedine bakmaya zorlaması gibi sahneler buna örnek verilebilir.


Tedavi Planı: Joffrey'nin mevcut durumu göz önüne alındığında ilaç ve psikoterapi tedavisi birlikte yürütülmelidir. Bu sebeple haftalık psikoterapi görüşmelerine başlanması uygun görülmüştür.


Yazıyı nasıl buldunuz? Sizce bu serinin devamı gelmeli mi?

Комментарии


bottom of page